De boordcomputer app.

De boordcomputer app is al sinds 2012 vertegenwoordigd binnen de transportbranche. Met de opkomst van apps op mobiele platformen zoals Android was het een kwestie van tijd dat de traditionele boordcomputer flinke concurrentie zou gaan krijgen van boordcomputer apps.

Geen dure hardware meer nodig, maar gewoon een mobiele telefoon / smartphone of tablet is voldoende. Meer flexibiliteit, beter door te ontwikkelen en te integreren met Transport Management Systemen. Kortom, een meer dan prima alternatief voor de traditionele boordcomputer. Maar er is meer om rekening mee te houden:

  • Wat vinden uw chauffeurs ervan? Zijn zij beter af met een boordcomputer app.
  • Hoe zit het met de functionaliteiten van de backoffice.
  • Welke boordcomputer app past bij mij?

Het zijn veel voorkomende vragen over de boordcomputer app die we zo goed mogelijk gaan behandelen.

Liever bellen?
Mobiel met de boordcomputer app

Boordcomputer app voor chauffeurs

Werken met een nieuwe boordcomputer of boordcomputer app is niet altijd eenvoudig voor chauffeurs. De één juicht het toe, de ander vindt het niks en blijft liever bij het oude. Verandering in algemene zin kan soms complex zijn. Een goede boordcomputer app zet in op gemak en eenvoud voor de chauffeur. En dat kan gemakkelijk, want wie heeft er tegenwoordig geen smartphone? Tel daarbij op dat een app relatief eenvoudig is in te richten met vragenpaden waardoor de kans op fouten minimaal is. Hieronder een kort voorbeeld van een dergelijke werkwijze;

  • Vanuit het TMS wordt een rit rechtstreeks verstuurd naar de boordcomputer app.
  • De rit kan met één druk op de knop geopend worden in de app.
  • De chauffeur krijgt via de boordcomputer app directe en af-gekaderde instructies over het afhandelen van de rit. Dat kan met open- of gesloten vragen, een foto, emballage registratie, digitale handtekening of scan van de CMR. Het is maar net wat in uw organisatie van toepassing is.
  • Bij het doorlopen van de ‘verplichte’ routing kan de chauffeur zijn opdracht afmelden.

Ditzelfde principe geldt ook voor het digitaal registreren van zijn werkuren tot het gebruik van een rijstijl assistent. Alle processen zijn ingericht om het chauffeurs gemakkelijk en eenvoudig te maken. En dat is iets waar chauffeurs blij van worden. De Data2Track Drivers App is volledig gebouwd volgens deze principes en is de meest complete boordcomputer app van Nederland. Het is een chauffeurs app waarbij je geen handleiding nodig hebt. 

Meer informatie

Functionaliteiten voor de backoffice

Ritgegevens worden via een TMS koppeling rechtstreeks naar en door de boordcomputer app in de vrachtwagen teruggekoppeld aan het TMS pakket. Maar alle andere data wordt real-time gedeeld met een webportal voor de back-office. Bijvoorbeeld een kaartweergave met alle voertuigen uit de vloot. Waar zijn ze? Rijden ze, wat is de status en hoe staat het met de resterende rij- en rusttijden of ETA’s. Maar er zijn ook tal van rapporten beschikbaar. Van detailrapporten tot start-stop overzichten of tankrapporten. En uiteraard is er een directe communicatielijn met de chauffeurs middels een berichtenmodule. Het is het epicentrum van de organisatie, een communicatie (digitale) hub tussen chauffeurs en kantoorzijde in de breedste zin van het woord. FleetControl, het webportaal van Data2Track is precies dat. Snel, efficiënt, uitgebreid en allesomvattend.

Meer informatie
Mobiel met de boordcomputer app

Boordcomputer app versus traditionele boordcomputer

Wat is nou het grote verschil tussen een boordcomputer app ten opzichte van de traditionele boordcomputer? Wat zijn de voordelen die ervoor hebben gezorgd dat de boordcomputer app populairder is geworden? Is de traditionele boordcomputer op z’n retour. De grootste voordelen hebben we op een rij gezet:

Significant goedkoper

Een boordcomputer app draait op elk Android ‘based’ toestel. Dat kan een mobiele telefoon of tablet zijn. Dat kan het vlaggenschiptoestel zijn, of een meer industriële variant. De keuze ligt bij de organisatie. Maar een degelijk Android toestel is al beschikbaar voor € 150,- terwijl een traditionele boordcomputer al snel € 2000,- kost.

Flexibiliteit

Aanpassingen maken in een app is relatief gezien eenvoudiger en flexibeler dan bij een traditionele boordcomputer. Maatwerk aanpassingen zijn vaak binnen enkele weken operationeel bij een boordcomputer app. Het Platform is voor developers veel minder afgesloten en dat resulteert in vaak creatieve oplossingen die niet mogelijk zijn met een traditionele boordcomputer.

Minder snel verouderd

Boordcomputer apps draaien standaard op de laatste versie van een besturingsplatform. (Android) De software, en daarmee de boordcomputer app, ontwikkelt mee met het besturingsplatform en is daarmee altijd up-to-date. De traditionele boordcomputer ontwikkelt veel minder snel en als de boordcomputer veroudert, zijn updates vaak ook niet meer uit te voeren. De techniek in de hardware werkt beperkend voor de software.

Mobiele inzetbaarheid

Een mobile device is zoals het woord aangeeft ‘mobiel’ . Een traditionele boordcomputer zit vaak vast in een voertuig. Dat maakt een mobiel toestel veel beter inzetbaar buiten het voertuig. Bijvoorbeeld om bij een klant een bon in te scannen, handtekening te vragen of vragenproces door te lopen. Bij een traditionele boordcomputer kan dit vaak enkel in het voertuig, of in ieder geval met een extern apparaat.

Toekomstperspectief

De markt van mobiele apps groeit explosief door. De ontwikkelingen gaan razendsnel, evenals de nieuwe technieken en functionaliteiten. En doordat mobiele platformen zo snel groeien en ontwikkelen, ontwikkelen apps ook mee. Hardware wordt steeds minder belangrijk terwijl software steeds prominenter en essentieel wordt. De hardware fungeert enkel nog als drager, maar is beperkt in haar voordelen. Traditionele boordcomputers passen niet in die visie.

Neem contact op

De boordcomputer app van Data2Track

Bent u zich aan het oriënteren op de markt en heeft u de keuze gemaakt om voor een boordcomputer app te kiezen, dan zijn er verschillende alternatieven in de markt. Bent u op zoek naar eenvoud en gemak voor uw chauffeurs maar ook efficiency, snelheid en overzicht voor uw backoffice, dan is de Drivers App van Data2Track uw overweging waard. Het is de meest complete boordcomputer app van Nederland maar ook de eerste. Sinds 2012 wordt de Drivers App elke dag doorontwikkeld door en voor onze klanten. Met maatwerkoplossingen, TMS interfacing mogelijkheden, digitale urenregistratie, remote download van tachografen of chauffeurs coaching via de FMS-module. Modulair inzetbaar en volledig aan te passen aan uw organisatie.

Meer informatie
Met eigen ogen zien?

Neem contact met ons op en ervaar de veelzijdigheid, flexibiliteit en kostenbesparing die een boordcomputer app voor uw organisatie kan hebben.

Contact opnemen