‘Een app is flexibel en toekomstbestendig’

Aan het woord: ICT-manager Albert van de Ridder van Jonker & Schut

 

“De traditionele boordcomputer in vrachtwagens is functioneel, maar een app die kan draaien op Android biedt meer mogelijkheden. De Drivers App van Data2Track installeer je op een mobiele telefoon en je kunt er gelijk mee aan de slag. Het heeft dezelfde functies als een traditionele boordcomputer, maar nieuwe ontwikkelingen pas je direct toe.”

ICT-manager Albert van de Ridder van logistiek specialist in de voedingsmiddelenbranche Jonker & Schut is enthousiast over de technologie. Het bedrijf heeft 28 trekkende en 70 getrokken eenheden die zowel transport als distributie verzorgen binnen de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Internet of Things
“Wij geloven in open devices. Het is achterhaald om voor een oplossing te kiezen die tien jaar meegaat. Het Internet of Things krijgt een steeds belangrijkere rol. Met het systeem van Data2Track verwachten we daarvan te kunnen profiteren, want een app is flexibel en toekomstbestendig.”

Abonnement
De app is een van de redenen van de samenwerking. “Ook de abonnementsvorm spreekt ons aan. We hoefden niets aan te schaffen, want mobiele telefoons hadden we al. Daarnaast betaal je alleen voor het gebruik.”

CAN-Bus
“Je kunt de applicatie ook nog koppelen aan CAN-bus. Daardoor krijg je veel informatie binnen. Zo komt het gedrag van de rijder in beeld. Die gegevens kunnen we bijvoorbeeld gebruiken om te besparen op brandstofverbruik. Dan kunnen we de chauffeurs trainen om economisch te rijden.”

Digitale tachograaf
“Dankzij de app weten ook de chauffeurs precies waar ze aan toe zijn. Ze krijgen actuele informatie en kunnen vooruitkijken. Verder biedt het systeem een verbinding met de digitale tachograaf die onder meer elektronisch de rij- en rusttijden registreert.” Alle gegevens komen terecht in de portal FleetControl. “Daardoor hebben de mensen op ons kantoor realtime inzicht in de data. We hopen dat de informatievoorziening van en naar kantoor zo een stuk eenvoudiger gaat.”

TMS-pakket van Boltrics
De app is ook te koppelen met de meeste TMS- en planningspakketten. Zo werkt Jonker & Schut met het TMS-pakket van Boltrics. “Deze IT-oplossing is gebaseerd op de kracht van het Microsoft Dynamics platform”, legt directeur van Data2Track Rob Bouwer uit. “Er is heel de dag sprake van communicatie via Boltrics en ons bedrijf. Chauffeurs en het kantoor krijgen dus informatie die helemaal up-to-date is.”

FleetTime
Van de Ridder vertelt verder dat Jonker en Schut ook FleetTime gaat gebruiken. “Door de uren- en onkostenmodule krijgen we inzicht in de gewerkte uren van de chauffeurs. Wat voorheen werd bijgehouden in Excel, komt nu in de app. Dat scheelt tijd en kosten.” Ook voor dit systeem geldt dat de thuisbasis alles live kan volgen in FleetControl. Door de koppeling met het TMS-pakket zijn order gerelateerde gegevens ook te zien.

Volgsysteem trailers
Van de Ridder vindt het handig om alles onder één dak te hebben. “Daarom nemen we ook het volgsysteem voor trailers af bij Data2Track. Een kastje verzendt een signaal dat aangeeft waar de trailer is. Ook als hij niet is gekoppeld, want het werkt op een eigen batterij. En alle informatie komt weer binnen in de portal. Kortom, al deze systemen maken de informatievoorziening voor onszelf, klanten en chauffeurs een stuk eenvoudiger en duidelijker.”