rVDM, wat gaat er per 1 januari 2023 allemaal veranderen.

Vanaf 1 januari 2023 verandert er veel omtrent de regelgeving rond mestvervoer. Vanaf dat moment werkt de hele mestketen van Nederland op een nieuwe manier. Het papieren Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (VDM) wordt vervangen door de digitale rVDM.

Wij hebben het proces en de belangrijkste wijzigingen in kaart gebracht;

Proces

De belangrijkste wijziging per 1 januari zit in het proces/werkwijze. U dient straks voor, tijdens en na het vervoer van de meststoffen, digitaal gegevens door te geven aan de overheid. Dit gebeurt in 6 stappen.  Download HIER het stappenplan van de overheid.

 • 1. Vooraanmelding

  U dient een vooraanmelding, of meerdere vooraanmeldingen, te doen via e-CertNL* of via uw BMS** (Bedrijfs Management Systeem).

  *e-CertNL Elektronische uitwisseling im- en exportgegevens. E-certNL is de overheidswebsite waar u uw eigen digitale meldingen kunt doen, zonder gebruik van een BMS. Voor dat u gebruik kunt maken van e-CertNL dient u hiervoor verschillende accounts en registraties te bezitten. Het complete overzicht vindt u HIER.

  **BMS Bedrijfs Management Systeem. Een BMS wordt aangeboden door verschillende marktpartijen en verzorgt de verschillende meldingen binnen het rVDM proces voor u. Dat kan op verschillende manieren maar gebeurt vaak met een digitale koppeling tussen het BMS en uw AGR/GPS apparatuur van Data2Track. Wij werken nauw samen met verschillende BMS en TMS/BMS leveranciers.

 • 2. Startmelding

  Gaat u de opdracht daadwerkelijk uitvoeren, dan dient u hiervoor een startmelding te doen via e-CertNL of BMS.

 • 3. Laadmelding

  De laadmelding en het proces hieromtrent blijft ongewijzigd. Heeft u de Data2Track Cockpit 1.0 / 2.0 in gebruik, dan worden de laadmeldingen automatisch aangeleverd bij de autoriteiten.

 • 4. Weegmelding

  Er is een weegmeldingsplicht. Dat houdt in dat de weeg-gegevens (bijvoorbeeld van een weegbrug) gemeld moeten worden aan de overheid. Dit kunt u zelf doen via de E-certNL app, of via de aangereikte manier van uw BMS partner.

 • 5. Losmelding

  De losmelding en het proces hieromtrent blijft ongewijzigd. Heeft u de Data2Track Cockpit 1.0 / 2.0 in gebruik, dan worden de losmeldingen automatisch aangeleverd bij de autoriteiten.

 • 6. Bevestigingsmelding

  Na het vervoer doen zowel leverancier als afnemer binnen 7 dagen een digitale bevestigingsmelding via E-certNL of BMS.

rVDM, Looking at crops

Meer weten over rVDM?

 • Zijn mijn Data2Track AGR Cockpit 1.0 systemen nog te gebruiken?
 • Zijn mijn Data2Track AGR Cockpit 2.0 systemen nog te gebruiken?
 • Met welke BMS partijen heeft Data2Track een koppeling?
 • Belangrijke weetjes.
Klik hier!
rVDM, Data2Track AGR Cockpit 2.0 productview